Familjestunden Skåne

Kursledare: Xana de Silva

“Alla borde göra denna kurs”, sa en tidigare deltagare. Kursen hjälper dig att bearbeta dina tidigare förlossningsupplevelser och att få en förståelse för varför det blev som det blev. När man har en förståelse för sin egen erfarenhet kan man hjälpa och stötta andra bättre.

Xana De Silva är en mycket erfaren doula och förlossningspedagog. Hon är även gravid- och mammabebis yogalärare, föräldrapedagog, amningsrådgivare, jobbar med Spinning Babies tekniker, rebozo och Birthing from within. För mer information om Xana se www.familjestunden.com

Doulautbildningen består av två block under två helger. Hemuppgifter görs inför varje block. Båda blocken är teoretiska och praktiska och hjälper dig få en förståelse för doulans roll och födandet ur ett helhetsperspektiv. Kursen är godkänd av ODIS och är en del av kraven för att bli ODIS-certifierad doula.

Block 1
Vad är och gör en doula? Vilken effekt har doulan på födandet och varför? Hur funkar kvinnans födande kropp och hormoner, och hur har naturen tänk att man ska föda? Doulans samarbete med pappan och vårdpersonal diskuteras. Hur jobbar en doula under graviditeten för att förbereda föräldrarna inför förlossning och föräldraskap? Hur kan man göra ett kejsarsnitt och komplikationer till en positiv, empowering upplevelse? Vi tränar samtalsteknik och kommunikation. Vi tränar andnings- och smärthanteringstekniker och hur man kan använda rösten som redskap (Föda utan rädsla). Du får också lära dig om förlossningsförloppet och medicinska ingrepp. Hur man kommer igång som doula pratar vi också om. Ni får även lära er grunder från Spinning Babies och Birthing from Within.

Block 2
Du får lära dig hur en doula jobbar under förlossningen och tidigt föräldraskap. Vilken betydelse har våra tankar och hur kan vi hjälpa kvinnan att använda tankens kraft? Under denna helg får du bl.a. lära dig olika massage, ställningar och rörelser som kan användas under förlossningen. Vi prövar exempelvis rebozo och Spinning babies tekniker. Vi tränar olika situationer på varandra. Du får lära dig om tiden efter förlossningen, bl a rutiner på BB, amning, anknytning, nyföddas beteende och mors känslor. Vi lär oss hur man kan hjälpa mammor att bearbeta sin förlossning.

“Doula med mentor” har funnits i två år och har hjälpt flera nya doulor att komma igång med doulandet. Xana De Silva, kursledare och erfaren doula, är mentor till nyutbildade doulor under hennes första 1-3 uppdrag. Alla förlossnings- och föräldraförberedande samtal sker med både mentorn och den nya doulan. Det är den nya doulan som har jour och stödjer vid förlossningen, och hon har hela tiden möjlighet att kontakta mentorn för råd och stöd. Även samtalet efter förlossningen sker med både doulan och mentorn.

Vi hoppas att detta ska göra att fler doulor kommer igång och att blivande föräldrar ska känna sig tryggare att ha en nyutbildad doula.

Deltagare om Familjestundens doulautbildning:

“Jag vill bara skriva och tacka så jättemycket för helgens doulautbildning! Det var otroligt inspirerande och lärorikt.”

“Tusen tack för block 1, det var hur kul som helst och jag önskar att jag hade gått doulautbildningen i första graviditeten. Nu känner jag mig mera redo för nästa graviditet och känner ett lugn i kroppen. Skönt! Självklart kommer jag och går block 2 också!”

Börja läsa obligatoriska kurslitteraturen redan idag!

För att bli doula måste du läsa 4 böcker innan sista kurstillfället

Datum:

Block 1:
Lördag 24 mars 2018 – kl 10:00 – 18:00
Söndag 25 mars 2018 – kl 9:00 – 18:00

Block 2:
Lördag 26 maj 2018 – kl 10:00 – 18:00
Söndag 27 maj 2018 – kl 9:00 – 18:00

Pris:
7000 kr inkl. moms

Plats:
Löddeköpinge, strax utanför Lund. Goda bussförbindelser finns.

För info, frågor och anmälan:

Kontakta Xana de Silva på tel 0733-107228
E-post: info@familjestunden.com
Hemsida: www.familjestunden.com
Facebook sida: ”fb doulan”