Föda utan rädsla Stockholm

Kursledare: Susanna Heli

FUR-Doula

Föda utan rädsla doulautbildning i Stockholm följer samma kursplan som alla doulautbildningar inom organisationen ODIS. Det betyder att oavsett vilken utbildning du väljer får du samma gedigna grundläggande kvalité som är organisationens mål.

Föda utan rädslas Doulautbildning består av två block, fördelade på två kurshelger. Kursen hålls av doulan, sjukgymnasten och skaparen och författaren av boken och metoden ”Föda utan rädsla” Susanna Heli tillsammans med barnmorskan Christina Lundberg. Christina Lundberg undervisar barnmorskestudenter, är FUR instruktör och arbetar på BB- Stockholm kliniskt.

Block 1
I ”Block 1” ligger fokus på dig som doula. Vilka erfarenheter, upplevelser och inställningar har du av att föda. Om du inte fött vad bär du ändå med dig? Den egna erfarenheten av att föda berörs, därför att det är viktigt att bli medveten om att den kan påverka en mycket som doula.

Sedan gå vi vidare till hur arbetar en doula och hur ser ett doula-uppdrag ut? Vad säger forskningen som gjorts om effekter av att ha med en doula som stöd? Vilka fördelar finns det att föda med doula? Vilka egenskaper krävs hos en doula och vad får oss att vilja bli doulor? Hur gör man när man arbetar med sig själv som redskap och vad är viktigt att då vara uppmärksam på? Med vår barnmorska går du igenom det normala förlossningsförloppet, födandets olika skeden och rutinerna inne på sjukhuset. Hon tar upp förlossningssmärta och smärtlindring, samt doulans roll i förhållande till pappan och personalen.

Vi tittar på förlossningsfilm och reflekterar kring den.
Vi berättar om ODIS, organisationen för doulor i Sverige och vad som krävs för att bli ODIS-doula.

Praktisk träning:

Du påbörjar utvecklandet av hantverket av att var doula genom att utveckla handlaget, beröringen, kontakten och trygghetskapandet med den födande kvinnan och partner. Vi bekantar oss genom övningar med vår egen kropp som arbetsredskap utifrån metoden ”Föda utan rädsla”. Vi lär oss massage och tekniker för att hjälpa kvinnan och partnern att sova och vila.

Block 2
Block två lägger större fokus på praktisk träning. Vi går igenom FUR-Verktygen (Andning, avspänning, rösten och tankens kraft) samt hur man kan applicera dem under värkarna och stödja partnern att göra det.  Förutom detta berör vi andra profylaxtekniker för värkhantering, stresshantering och kommunikation med den födande kvinnan. Vi jobbar på golvet och tränar på varandra.

Den teoretiska delen med vår barnmorska kastar ljus över tiden efter förlossningen: amning, anknytning och psykisk ohälsa i samband med barnafödande.

Avslutningen blir frågor, sammanfattningar och hur man kan sprida sitt arbete som doula.

 

Som det ser ut just nu ges FUR-Doulautbildning en gång per år.

Börja läsa obligatoriska kurslitteraturen redan idag!

För att bli doula måste du läsa 4 böcker innan sista kurstillfället

Datum hösten 2018:

Block 1:
22-23 sep 2018

Block 2:
20-21 okt 2018

Tid:
09:00 – 17:00

Pris:
5500 kronor inklusive moms

Plats:
Kurslokal Metanova götgatan 11, Stockholm

Anmälan och betalning:
Anmälan är bindande och sker genom att du går in på länken nedan och anmäler dig och betalar med kort eller faktura (3 månaders avbetalning).
https://dinkurs.se/doulautbildningHT2018

E-mail (ej för anmälan): info@fodautanradsla.se