Aktiv Baby doula

Kursledare: Xana de Silva & Lina Nilsen

Aktiv Baby Doula

Känner du en längtan efter att ge stöd åt familjer kring livets början? Att vara doula är ett givande och unikt yrke!

Deltagare får lära sig metoden Aktiv Baby, som är enkla och specifika övningar som hjälper bebisen att inta optimala positioner i livmodern, vilket minskar problem under graviditet och förlossning. I Aktiv Baby Doulautbildning får du lära dig metoden som en del av din grundutbildning! Läs mer på aktivbaby.com

I Aktiv Baby Doula har vi ett helhetsperspektiv på den gravida och födande kvinnan, barnet och medföräldern.
Vi pratar utifrån ett fysiologiskt, psykiskt, socialt, kulturellt, sexuellt och spirituellt perspektiv.

 • barnets födande krafter
 • kvinnans födande krafter
 • födandets och anknytningens hormoner
 • stress, rädsla och spänning jämfört med lugn, trygghet och avslappning
 • vad kan störa kroppen, vad händer då och vad kan man göra?
 • hur man kan stärka och stödja den gravida/födande och medföräldern

Som doula är det viktigt att ha många olika redskap för att kunna jobba med det som passar den unika kvinnan/paret. I Aktiv Baby Doulautbildning får du bredden och djupet, exempelvis:

 • Föda utan Rädsla: andning, rösten, avslappning och mentala verktyg
 • Akupressur för smärtlindrande och lugnande effekt
 • Rebozo, en massageteknik som görs med en vävd sjal
 • Birthing from Within, smärthanteringsmetoder, mentala verktyg, BirthArt (måla) för att upptäcka rädslor och tankar om födande/föräldraskap, samtalstekniker för övergången till föräldraskap
 • Ina May Gaskin: fysiologiskt födande, föderskan som däggdjur
 • Orgasmic Birth: fysiologiskt födande, länken mellan födandet och sexualitet
 • Föda på kvinnans villkor: sjukhus, hemma, vattenförlossning, med syskon, efter trauma, efter kejsarsnitt etc.

“Alla borde göra denna kurs. Nu förstår jag varför min förlossning blev som den blev”, säger ofta deltagare. Kursen hjälper dig att förstå och bearbeta dina tidigare förlossningsupplevelser. När man har en förståelse för sin egen erfarenhet och har bearbetat klart, kan man hjälpa och stötta andra bättre.

Doulautbildningen består av två block under två helger. Hemuppgifter görs inför varje block. Båda blocken är teoretiska och praktiska.
Kursen är godkänd av ODIS och följer den gemensamma kursplanen. Efter genomförd kurs och ytterligare några moment kan man bli ODIS-certifierad doula.

Aktiv Baby Doulautbildning hålls av Xana De Silva och Lina Nilsen.

Xana De Silva är en mycket erfaren doula och har varit på över 122 förlossningar. Hon är också förlossningspedagog, vilket innebär att man håller förlossnings- och föräldraförberedande kurser för föräldrar. Hon är yogalärare för gravida och nyblivna mammor, samt amningsrådgivare. Xana har läst till sjuksköterska vid Lunds Universitet. Hon har gjort många internationella avancerade doulaworkshop, bla a med Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Sarah J Buckley och Anna Verwaal. Hon är utbildad i Spinning Babies och Rebozo tekniker. Xana jobbar som öronakupunktör och akupressör och utbildar även Birthworkers i akupressur. Xana har utbildat doulor och förlossingspedagoger i många år. Hon utbildar Aktiv Baby Instruktörer och håller workshops för sjukvårdspersonal i metoden. För mer information om Xana se www.familjestunden.com och www.aktivbaby.com

Lina Nilsen är erfaren doula och håller på att utbilda sig till Förlossningspedagog. Hon är Aktiv Baby Instruktör och har gjort rebozoutbildningar i Mexico med traditionella barnmorskor och doulor. Hon har gjort internationella workshops och retreats med bl a Robin Lim, Anna Verwaal och Spinning Babies. Lina är grundaren till Yogamamma. En plats för gravida att mötas för förlossningsförberedelse genom kurser, workshops och sammankomster. Hon skapar ceremonier för gravida och nyblivna mammor. I samarbete med Yatra-yogaresor skapar hon unika Gravidyogaretreats. Lina driver Omegahälsans yogacenter i Helsingborg sedan 2007. Hon är internationellt diplomerad kundaliniyoga och meditationslärare samt certifierad Khalsa Way Pre & Post Natal Kundalini Yoga lärare. Lina driver även  Barnyogalärarutbildningar i Sverige med kollegan och musikern Helena Rask.

För mer information om Lina se www.yogamamma.se och www.omegahalsan.se

“Doula med mentor” hjälper nya doulor att komma igång. Mentorn stöttar nyutbildade doulor under hennes första 1-3 uppdrag. Den nya doulan och mentorn håller de förlossnings- och föräldraförberedande samtal tillsammans. Den nya doulan har jour och stödjer vid förlossningen, och hon har hela tiden möjlighet att kontakta mentorn för råd och stöd. Även samtalet efter förlossningen sker med både doulan och mentorn. Xana och Lina har ofta möjlighet att vara mentor till nya doulor.

Deltagare om Aktiv Baby Doulautbildning:

“Jag vill bara skriva och tacka så jättemycket för helgens doulautbildning! Det var otroligt inspirerande och lärorikt.”
”Jag är så himla glad för kompendierna! Det har varit så mycket information under kursen. Jag vill inte glömma något! Nu ska jag gå hem och läsa på. Jag ska ha med mig kompendierna vid samtal och på förlossningar. Det känns tryggt.”
”Tack för att du är så fantastisk på att ta information och göra det så enkelt för oss att förstå. Du är verkligen fantastisk på att förmedla kunskap.”

Börja läsa obligatoriska kurslitteraturen redan idag!

För att bli doula måste du ha läst litteraturen innan sista kurstillfället. Du får mer ut av kursen om böckerna är lästa innan kursen börjar.

Datum:

Block 1:
24-25 oktober 2020

Block 2:
14-15 november 2020

Pris:
8500 kr inkl. moms

Plats:
Löddeköpinge, strax utanför Lund. Goda bussförbindelser finns.

ANMÄLAN GÖRS HÄR: https://forms.gle/btR3k1CR1mRsDfNb8

För info & frågor:
Xana De Silva
Tel: 0733-107228
E-post: info@aktivbaby.com
Hemsida: www.aktivbaby.com
Facebook sidor: @fb doulan och @aktiv baby
Instagram: @aktiv.baby

Lina Nilsen
Tel: 0768-866281
E-post: info@yogamamma.se
Hemsida: www.yogamamma.se
Facebook: yogamamma
Instagram: @yogamamma.se